Monday, September 13, 2010

Νότιος Αφρική Νο2...

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο βραζιλιάνικο ESPN ο μαχητικός άγγλος δημοσιογράφος Αντριου Τζένιγκς και συγγραφέας του βιβλίου «Φάουλ! Ο μυστικός κόσμος της FIFA» επιτέθηκε στους διοργανωτές χαρακτηρίζοντας ως δικτάτορα τον πρόεδρο της CBF Ρικάρντο Τεϊσέιρα και μαθητή του «κοινού εγκληματία» πρώην προέδρου της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε. Ηταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος στις προβλέψεις του και έκανε λόγο για «Νότιο Αφρική Νο2» αναφερόμενος στα χρήματα που θα δαπανηθούν για την διοργάνωση ενός παγκοσμίου κυπέλλου σε μια χώρα έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να λύσει.



Τον περασμένο Ιούνιο και κατά την διάρκεια του Μουντιάλ οι ισχυρές βροχοπτώσεις κατέστρεψαν πάνω από 14 χιλιάδες σπίτια στην φτωχή πολιτεία Περναμπούκο στην βορειοανατολική Βραζιλία. Κάθε ένα από τα στάδια που θα χτιστεί για να φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόστιζει όσο η ανακατασκευή όλων αυτών τον σπιτιών και μάλιστα περισσεύουν και χρήματα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το κάθε σπίτι χρειάζεται γύρω στα 13χιλιάδες ευρώ για τα απαραίτητα. Οι προβλέψεις για την «Αρενα Καπιμπαρίμπε» που θα κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα Ρεσίφε κάνουν λόγο για 200 εκ ευρώ. Τέσσερς μήνες μετά έχουν ανακασκευαστεί μόνο 65 σπίτια ενώ οι χιλιάδες που περιμένουν την σειρά του παίρνουν βοήθεια 70 ευρώ το μήνα για ενοίκιο νέα κατοικίας την στιγμή που η μέση τιμή ενός διαμερίσματος δύο δωματίων στο Ρεσίφε είναι 300 ευρώ.

Μπορεί να μην έζησαν παρόμοια καταστροφή αλλά η ανάγκη για στέγαση υπάρχει και σε άλλες πολιτείες όπως Αμαζόνας, Μπαΐα, Μάτο Γκρόσο, Μίνας Ζεράις, Σεαρά, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ και Ρίο ντε Ζανέιρο. Τα χρήματα που θα διατεθούν για το Μουντιάλ σε αυτές τις περιοχές είναι οκτώ φορές περισσότερα από εκείνα που θα χρειάζονταν για την κατασκευή «εργατικών κατοικιών» που θα δώσουν τέλος στις φαβέλες και θα φέρουν αξιοπρέπεις συνθήκες ζωής σε εκατομμύρια βραζιλιάνους αν σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή η μια στις τέσσερις οικογένεις ζει σε σπίτια χωρίς αποχετευτικό σύστημα.


Οι τοπικοί άρχοντες απαντούν πως με μάζι με τα χρήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων θα έρθουν ακόμα περισσότερα που θα διατεθούν για την βελτιώση των περιοχών που φιλοξενήσουν του αγώνες. Ο κυβερνήτης του Περναμπούκο Σίλβιο Μπομ Παστόρ απαντά πως «πρέπει να έχουμε το στάδιο για να καταφέρουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα που θα διατεθούν στις περιοχές που έχουν ανάγκη».
Την ιδια στιγμή μια πρόσφατη έρευνα της έγκυρης Datafolha δείχνει πως η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων που πιστεύει πως τα χρήματα αυτά θα «εξαφανιστούν» στους λαβύρινθους της διαφθοράς και δεν θέλει να διατεθεί δημόσιο χρήμα στην κατασκευή των γηπέδων με το ποσοστό να φτάνει κοντά στο 60%.

Είμαστε ακόμα μακριά από το επόμενο Μουντιάλ αλλά τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και οι περισσότεροι περιμένουν την δικαίωση των όσων υποστηρίζει ο Τζένιγνκς. Η αλήθεια είναι οτι παρά την οικονομική της άνοδο, η Βραζιλία παραμένει μια χώρα ακραίων αντιθέσεων και το Μουντιάλ δύσκολα πρόκειται να την αλλάξει.
Nordestino από HellasBrazil.

No comments:

Post a Comment